Hur gör man

Tryffel förvaring 

Tryffel innefattas inte av allemansrätten. Allt under jord tillhör markägaren.

OBS! Färsk tryffel måste tas ur vacuumförpackningen vid ankomst.

 
Förvaring. Tryffeln håller sig färsk i kylen i fem till tio dagar. Den måste bevaras i glasburk eller plastkärl med tättslutande lock. Annars smakar allt tryffel i kylen. Lägg i lite hushållspapper som ska bytas när det blivit fuktigt. Svampen avger fukt och möglar annars lätt. Tryffeln kan även läggas tillsammans med ris, som tar bra hand om fukten i svamparna. (Sedan kan du koka riset som fått lite tryffelsmak)
Det går bra att frysa färsk tryffel men den ska rivas frusen. Tryffel behåller både smak och doft vid frysning. Som tinad tappar tryffeln sin konsistens och blir till en slemklump. Ett bra sätt att bevara svampen är att göra tryffelsmör och frysa in .(Se receptsidan) Gott att smaksätta såser med, lägga en klick på pasta. 

Leverans av frusen tryffel. När leveransen anländer är det viktigt att tryffeln läggs i frysen snarast. När du sedan ska använda den ska den rivas, går ej att tina. Behåller smak och doft lång tid som frusen.


Tillagning. Det är svårt att med ord beskriva smaken på tryffel. Den är kryddigt nötliknande och lite syrlig. Samtidigt som den höjer smakvolymen i övriga ingredienser. Svampen är mycket dryg som smaksättare. Till en omelett för fyra räcker 10 gram tryffel.
Det bästa är förstås att njuta av den färska delikatessen. Den ska ätas rå och är känslig för värme. Så knepet är att man tillsätter svampen i slutet av matlagningen. Rätten får gärna stå och vila under lock eller folie i cirka 10–20 minuter för att aromen bäst ska komma till sin rätt.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)